Przygotowanie:
Łopatka z daniela
Zalewa:
- 2 pietruszki
- Pół butelki czerwonego wina wytrawnego
- 2 marchewki
- Pół selera
- 3 małe cebule
Składniki do gulaszu:
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 200 gr grzybów leśnych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Majeranek
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie zalewy:
Warzywa myjemy, kroimy w słomkę, dokładnie mieszamy. Mięso z łopatki daniela wkładamy do tej mieszanki i zalewamy czerwonym wytrawnym winem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 – 1,5 doby do lodówki.
Kroimy leśne grzyby. Wyjmujemy mięso z zalewy, kroimy w grubszą kostkę 3- 4 cm, delikatnie obsmażamy z każdej strony. Do dużego garnka wrzucamy grzyby, mięso, wlewamy wino i szklankę wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu pół godziny i do tego dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Sól, pieprz, majeranek do smaku. Dusimy około godziny do miękkości, delikatnie mieszając. Pod koniec gotowania naszego pysznego gulaszu z łopatki daniela, rozrabiamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlewamy do gulaszu.
Można podawać z plackiem ziemniaczanym, kluskami śląskimi, kopytkami, racuszkami, albo nalać do dużego kubeczka i rozpieszczać podniebienie, maczając czarny chlebek w gulaszu, jak w dzieciństwie…