Każdy z nich produkowany jest z mleka. Skąd więc taka różnorodność ich smaków? Jakie procesy zachodzą na poszczególnych etapach, że każdy z nich jest inny, tak wyjątkowy, aromatyczny i niepowtarzalny? No właśnie! Tym zajmiemy się właśnie dziś, skupiając się na produkcie uwielbianym chyba przez wszystkich, czyli na serze.
Sery – pożądane produkty na całym świecie
Naturalne sery, jako mało które produkty, są jednymi z najbardziej cenionych na świecie, wybieranych do codziennego menu, stanowiących kwintesencję najlepszych doznań kulinarnych dla samych kubków smakowych. Ich największy fenomen tkwi przede wszystkim w różnorodności smaków, jakie są one w stanie zagwarantować. Jeden, drugiemu nie jest równy. Każdy smakuje inaczej, każdy jest wyjątkowy. I choć istnieją setki ich rodzajów i każdy wywodzi się z mleka, to mimo wszystko, każdy mają charakterystyczne smaki i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze.
Mleko – czyli kluczowy składnik
Ser jest niczym innym, jak skoncentrowanym mlekiem, który przekształca się dzięki różnego rodzaju mikroorganizmom, pleśniom i grzybom. Aby uzyskać konkretny rodzaj sera, pożądany jest smak i zapach, trzeba przede wszystkim wiedzieć, jak należy traktować mleko, by efekt otrzymać. Inaczej będzie smakować ser kozi, inaczej krowi. Co więcej, zupełnie inny smak będzie dawał nam ser z mleka krowy, która pasie się na nizinach, inny z tej, która pasie się na górskich polanach, gdzie dostęp do różnorodnej roślinności jest dużo większy. Domowe sery potrafią zaspokoić doznania kulinarne wszystkich smakoszy tych produktów.
Jak powstaje ser naturalny?
Sery naturalne powstają poprzez dodanie do mleka podpuszczki lub kwasu od serwatki, dzięki któremu oddziela się skrzep. Jest to pierwszy etap koncentracji smaku, gdzie z mleka usuwana jest woda. Im dłużej taki produkt dojrzewa i w zależności od działania mikroorganizmów, grzybów i pleśni, inny rodzaj sera można dzięki temu uzyskać. Najważniejsze jest to, by domowe sery tworzone były z dobrej jakości mleka, a wtedy z pewnością smaki te są w stanie wpłynąć pozytywnie na kubki smakowe najbardziej nawet wymagających smakoszy. Najważniejsza jest więc jakość mleka, a na nią wpływa i sam jego gatunek, rasa zwierzęcia czy nawet jego dieta.
Sięgając po zdrowe produkty, z całą pewnością warto wybierać sery bio, naturalne, domowe, które nie mają żadnych szkodliwych dodatków i w których mieści się prawdziwa kwintesencja smaku i aromatu. Najważniejsze jest tylko to, by wybrać swój ulubiony rodzaj. U jednych bowiem doskonałym okaże się być ser miękki niedojrzewający, u innych serwatkowy, u jeszcze innych twardy dojrzewający. Każdy wyjątkowy, każdy jedyny w swoim rodzaju…