Smaczne, delikatne, bardzo proste w przygotowaniu domowe pierogi ze szpinakiem i serem Feta. Dla smakoszy dań wege!
Składniki:
- 500 g mąki
- 2,5 szklanki wody gorącej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 0,5 kg szpinaku mrożonego
- garść koperku zielonego
- 200 g sera Feta
- szypta soli
- troszeczkę pieprzu czarnego mielonego
- do smaku czosnek
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mąkę, sól, gorącą wodę i jajko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kule, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 min.
Przygotowanie farszu: rozmrożony szpinak odcedzić z nadmiaru wody, dodać sól, pieprz, koperek, ser Feta, czosnek i delikatnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na cieniutkie placki, wycinać małe okrągłe kształty i lepić pierogi.
Gotować we wrzątku przez 12 min, wodę troszeczkę posolić.
Pierożki najlepiej smakują od razu po ugotowaniu.
Podawać z masełkiem lub z podsmażoną cebulką.
Delektować się najlepiej małymi porcjami, dokładając jeszcze jeden pierożek, potem jeszcze dwa i jeszcze jeden…