Połączenie znane od setek lat – wino i ser. Tylko prawdziwi smakosze dobrego trunku i doskonałej jakości sera wiedzą, jak ogromne te dwa, zestawione ze sobą smaki mogą dać doznania kulinarne. Niestety, ale aby nie było zbyt prosto – nie każde wino pasuje do każdego gatunku i rodzaju sera. Postaramy się więc tutaj nieco bliżej przyjrzeć się kwestii łączenia serów i win, by znaleźć dla siebie ten duet doskonały.
Jak łączyć ser i wino?
Aby stworzyć doskonałe połączenie, należy wiedzieć, w jaki sposób łączyć ze sobą smaki. Te intensywne w przypadku serów, jak na przykład parmezan czy pecorino, powinny łączyć się także i z intensywnymi winami, najlepiej czerwonymi. Naturalne sery o delikatnym, kremowym smaku, a więc typowo szwajcarskie czy też holenderskie, dużo lepiej łączą się z winami białymi i różowymi. Jedno jest pewne – domowe sery są doskonałe w smaku, niezwykle aromatyczne, a do tego w połączeniu z dobrym winem – perfekcyjne.
Wina i sery z jednego regionu
Wieczór, dobre wino, zdrowe sery domowej roboty, muzyka w tle – któż z nas nie lubi takiej formy relaksu? Chcąc spędzić miło czas, a do tego doznać kulinarnych orgazmów, warto zadbać o odpowiednie zestawienie ze sobą smaków. Jeśli chodzi o połączenie wina i domowych serów, warto stawiać na produkty te pochodzące z jednego regionu. Możemy tutaj zestawić ze sobą toskańskie wino i pyszny owczy ser z tych właśnie regionów czy na przykład czerwone wino i zdrowe sery z Burgundii. Grunt to idealnie zrównoważyć ze sobą smaki, a otrzyma się prawdziwą kwintesencję doskonałości.
Deska serów – idealne rozwiązania na wieczór
Czasami wcale nie trzeba wykwintnych dań czy wyszukanych przepisów. Na wieczór pełen kulinarnych doznań, idealnym rozwiązaniem okaże się być bez wątpienia deska serów domowych, która łącząc się z ulubionym winem, stanie się gwiazdą wieczoru. Na takiej desce mogą znaleźć się różnorodne sery, począwszy od miękkich dojrzewających, przez sery serwatkowe, twarde dojrzewające, po wędzone. Każdy inny, ale przy tym każdy wyjątkowy, by w połączeniu z winem, smakować po prostu wybornie.
Wino białe doskonale łączy się z serem z pleśnią czy kozim. Czerwone doskonale komponuje się z twardymi serami żółtymi, a także wędzonymi. W przypadku wina musującego, tutaj idealnymi będą sery tłuste. Jedno jest pewne – takie połączenie może zagwarantować kulinarne doznania, jakich nawet nie sposób opisać słowami. Tego trzeba posmakować, by zakochać się do szaleństwa.