Produkty na cztery chleby o wadze ok. 900 g
- Mąka pszenna typu 500 – 1kg
- Mąka żytnia typ 720 – 0.5 kg
- Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 – 0,5 kg
- Naturalny zakwas chlebowy- 400 g
- Sól kłodawska – 2 łyżki
- Cukier – 2 łyżki
- Woda – 1600 ml
- Masło do smarowania foremek.
Mąki wymieszać z solą, cukrem, zakwasem. Mieszając dolewać wodę. Wyrabiać ciasto aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Zostawić przykryte ściereczka na 15- 20 min. Foremki wysmarować masłem. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 4 równe części i przełożyć do foremek.
Odstawić do wyrośnięcia na 6-10 godzin w ciepłym miejscu, przykryć ściereczka. Gdy ciasto wyrośnie do 0,5 mm od brzegu formy, włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez godzinę.
W połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Do piekarnika można wstawić pojemnik z wodą, żeby zwiększyć wilgotność. Po wypieczeniu wyjąć chleby z piekarnika i posmarować wierzch wodą.
Wyjęte z foremek bochenki, ułożyć na kratce i zostawić przykryte ściereczką aż do wystygnięcia.