Jest ich ponad 400 gatunków. Nie sposób skosztować wszystkich, nie każde muszą być przez nas lubiane. Jedni kochają twarde sery, inni rozkoszują się tymi miękkimi. Sery mogą być słodkie lub słone, ostre bądź łagodne. A jak wygląda sama ich produkcja? Co stanowi element kluczowy w ich tworzeniu? I czy wszystkie opierają się na takiej samej produkcji ich powstawania?
Domowe sery – wybór odpowiedniego mleka
Kluczowe znaczenie ma mleko, które jest głównym składnikiem sera. Można wykorzystać tutaj między innymi mleko krów, owiec, jak również i kóz. W zależności od konkretnego wyboru, zyskuje się domowe sery w konkretnym wydaniu, w tym na przykład sery krowie, owcze czy kozie.
Naturalne sery – etapy powstawania
W pierwszej kolejności bakterie rozkładają laktozę, która zawarta jest w mleku, zamieniając ją w kwas mlekowy. Ten nosi pospolitą nazwę zsiadłe mleko. W ten sposób tworzy się skrzep, który należy oddzielić od płynnej serwatki w procesie koagulacji. W ten sposób tworzy się ser twarogowy i kwasowy. Wraz z upływającym czasem, sery naturalne zmieniają swoje konsystencję, smak i tym samym gatunek do którego należą. Można wyróżnić na przykład sery podpuszczkowe, które słyną z długiego okresu ważności. Można postawić na sery tworzone z serwatki, które określane są jako zwarowe. W zależności od ilości tłuszczu, wyróżnia się zdrowe sery w wersji: tłustej, półtłustej i chudej. Co więcej, mogą być one poddane obróbce i w ten sposób powstają sery wędzone czy sery topione.
Zdrowe sery – szkopuł tkwi w szczegółach
Sięgając po sery bio z Folwarcznej Spiżarni, otrzymać można je w różnych postaciach i o odpowiednich walorach smakowych. Niezwykły ser z czarnuszką, doskonały ser z cząbrem, a może z czosnkiem, kminkiem czy też z kozieradką? Sery z suszonymi pomidorami i tymiankiem, a może sery z wędzoną papryką? Dostępnych propozycji jest bardzo dużo i z pewnością wszystkie są w stanie znaleźć swoich zwolenników.
Jedno jest pewne – każda propozycja jest wyjątkowa i niezwykła, każda może zaspokoić kubki smakowe w całości. Wystarczy podać ją z odpowiednimi dodatkami, by jeszcze bardziej wydobyć ten niezwykły smak, a z pewnością to właśnie naturalny ser stanie się doskonałym dodatkiem do większości serwowanych dań.
Sięgając po naturalne, zdrowe produkty, z pewnością warto spojrzeć na sery bio, które oferuje Wam Folwarczna Spiżarnia. Wyjątkowa receptura, ekologiczne zwierzęta, żadnych dodatków i pestycydów. Naturalne sery, w których smaku można zakochać się od pierwszego… skosztowania.