Przepyszne tradycyjne danie ukrainskiej i rosyjskiej kuchni. Soljankę uważano za potrawę chłopską. Ma podobny smak do zupy ogórkowej.
Składniki na 2 litry wody, 6 porcji. Zupa powinna być gęsta.
- 2 papryki czerwonej słodkiej
- 1 cebula
- 1 mały por
- 2 średnie marchewki
- 15 dag wędzonej kiełbasy
- 15 dag mortadeli
- 2 kiszone ogórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szk soku z kiszonych ogórków
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- szczypta przyprawy papryki słodkiej
- szczypta przyprawy papryki pikantnej
Zupę gotować na mięsnym, rybnym lub grzybowym rosole.
Dodając pokrojone w cieniutkie paseczki mortadele, paprykę, marchewkę, kiełbasę, por.
Delikatnie mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę. Zupa powinna być kwaśno-słona.
Danie gotujemy 30 min. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, 1 szklankę soku z kiszonych ogórków.
Ugotowana?
Nalewamy do miseczek, dodajemy po łyżce ogórków skrojonych w kosteczkę i łyżkę słodkiej śmietany 30%.